Ο Αθλητικός Σύλλογος Όλυμπος Ξυλοφάγου ιδρύθηκε το 1952 στην Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας. Χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το άσπρο με έμβλημα το κυπριακό βουνό του Ολύμπου. Έδρα της ομάδας είναι το Μακάρειο Στάδιο, Oλύμπου Ξυλοφάγου. Θεωρείται διάδοχος σύλλογος δύο άλλων σωματείων, τα οποία ιδρύθηκαν μεταπολεμικά στην κοινότητα Ξυλοφάγου, της Νέας Γενιάς και αργότερα του Πύργου.
Έκτοτε έχει να επιδείξει μια πλούσια αθλητική και κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα.
Για πολλά χρόνια η ομάδα, πριν την οργάνωση του αγροτικού ποδοσφαίρου σε ομοσπονδίες, έδινε φιλικές συναντήσεις με διάφορες γειτονικές και άλλες ομάδες.
Με τη δημιουργία το 1965 της Αγροτικής Ομοσπονδίας Ε.Π.Ε.Λ. Λάρνακας, ο Όλυμπος εντάσσεται στην δύναμη της σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της και από τότε πρωταγωνιστεί στα εκάστοτε πρωταθλήματα της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Όλυμπος μετά την Τουρκική εισβολή και την προσφυγιά πρωτοστάτησε το 1975 και στην δημιουργία της Π.Ο. Ε. Π. Α.(Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου) όπου εντάχθηκε στην δύναμη της, μέχρι το 1978.
Την περίοδο 1976 – 1978, η ομάδε έλαβε μέρος με πάρα πολλούς αθλητές, Α’, Β’ και Γ’ Περιφερειακούς αγώνες στίβου Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου στη Δερύνεια που διοργάνωσε η Π.Ο. Ε. Π. Α. μαζί με την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Δερύνειας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
Το 1979 η ομάδα του Ολύμπου επανέρχεται στην Ε.Π.Ε.Λ. Λάρνακας όπου κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 1979-1980 ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια ομίλου της Ε. Π. Ε. Λ.
ΤΟ 1981-82 και 1984-85 Όλυμπος ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ε. Π. Ε. Λ. και έτσι εκπροσώπησε την ομοσπονδία στο πρωτάθλημα ένταξης της Σ. Τ. Ο. Κ. (Συνομοσπονδία Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου), όμως αποτυγχάνει στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην δύναμη της Κ. Ο. Π. αφού αποκλείστηκε.
Το 1985-86, με την δημιουργία της Δ΄ Κατηγορίας της Κ.Ο.Π. εντάσσεται στη δύναμη της, στον Γ’ όμιλο (Αμμοχώστου-Λάρνακας), μέχρι την λήξη της ποδοσφαιρικής σεζόν 1992-93 και την μείωση των ομάδων της Δ’ Κατηγορίας από 42 σε 14 και την δημιουργία μόνο ενός ομίλου. Στην διάρκεια των 7 χρόνων παρουσίας του στην Δ΄ κατηγορία ο Όλυμπος είχε μια ζηλευτή πορεία και μια αξιόλογη δραστηριότητα. Στα 7 συνολικά πρωταθλήματα περιλαμβανόταν μέσα στην πρώτη 5άδα της βαθμολογίας.
Από την ποδοσφαιρική σεζόν 1993-94 επανεντάχθηκε στα πρωταθλήματα της Ε. Π. Ε. Λ. Λάρνακας. Αφού προσέλαβε προπονητή τον Παναγιώτη Χριστοδούλου – Σιαπύρο, κατάφερε να κάνει ανανέωση στο έμψυχο υλικό της ομάδας, και ξεκίνησε τις προσπάθειες για επανένταξη στην Κ. Ο. Π.
Την ποδοσφαιρική χρονιά 1998-99 ανάλαβε προπονητής της ομάδας ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Ηλίας Ηλία και ξεκίνησε η προσπάθεια. Με την λήξη της ποδοσφαιρικής σαιζόν 1999-2000 η ομάδα του Ολύμπου κατάφερε να αναδειχθεί Πρωταθλήτρια του Ομίλου της και κυπελλούχος Ε. Π. Ε. Λ.
Τη χρονιά αυτή σημείωσε μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες στην ιστορία του, μέχρι τότε, αφου στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Κυπελλούχων της Σ. Τ. Ο. Κ. κατάφερε να στεφθεί Παγκύπρια Πρωταθλήτρια Κυπέλλου του Αγροτικού ποδοσφαίρου αφού απέκλεισε διαδοχικά την Α. Π. Ο. Α. Άλωνας, ΤΡΙΠΟΛΕΜΟ Ευρύχου, ΔΙΓΕΝΗ Ορόκλινης και στον τελικό, στο γήπεδο του ΚΥΚΚΟΥ στη Λευκωσία την Α. Π. Ε. Α. Ακρωτηρίου με σκορ 5-2.
Την χρονιά 2001-2002 η προσπάθεια απέδωσε καρπούς. Συγκεκριμένα με προπονητή τον Αντώνη Αυξέντη ο Όλυμπος, αφού ισοβάθμησε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στον Α΄ Όμιλο της Ε. Π. Ε. Λ, μαζί με τον Σπάρτακο Κιτίου, σε αγώνα μπαράζ μεταξύ των δύο ομάδων, ο Όλυμπος αναδείχθηκε δευτεραθλητής και έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα ένταξης της Σ. Τ. Ο. Κ. όπου και αναδείχθηκε θριαμβευτικά πρωταθλητής Σ. Τ. Ο. Κ . και κατ΄ επέκταση του αγροτικού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα ο Όλυμπος απέκλεισε διαδοχικά σε διπλούς αγώνες κατά σειρά τις ομάδες : Ευαγόρα Αυγόρου, Άνοδο Χαλκούτσας, Διγενή Ορόκλινης, ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΔΗ Αγίων Τριμιθιάς και στον μεγάλο τελικό τον ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΜΗΝΑ Κορφής Λεμεσού, στο γήπεδο του ΚΥΚΚΟΥ Λευκωσίας με 1-0.
Κατά τον πρώτο χρόνο της συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα της Δ΄ κατηγορίας 2002-2003 , η ομάδα του Ολύμπου είχε μια αξιόλογη συμμετοχή. Συγκεκριμένα, με τον Αντώνη Αυξέντη για δεύτερη χρονιά στο πηδάλιο, η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 4η θέση με 40 βαθμούς .
Την περίοδο 2005-2006 ο Όλυμπος τερμάτισε στη δεύτερη θέση και κέρδισε την άνοδο στη Γ΄ κατηγορία. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η ομάδα, πάλι από την προνομιούχα τρίτη θέση του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας πέτυχε την πιο μέγάλη επιτυχία στην ιστορία της αφού έλαβε μέρος στο πρωτάθληματος Β΄ κατηγορίας της Κ.Ο.Π. Στην μοναδική συμμετοχή του στη Β΄ κατηγορία, την περίοδο 2007-2008 τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στη Γ΄ κατηγορία. Την επόμενη χρονιά τερμάτισε στην τελευταία θέση της Γ΄ κατηγορίας και υποβιβάστηκε στη Δ΄ κατηγορία. Πρωτίστως οι οικονομικές δυσκολίες αποτέλεσαν σκόπελο για την ομάδα και ένα μεγάλο βαρύδι που δεν της επέτρεψε να συνεχίσει να αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ αφού υποβιβάστηκε στα αγροτικά πρωταθλήματα. Μέχρι και σήμερα, συμμετέχει ανελλιπώς στις διοργανώσεις της ΕΠΕΛ με πρωταγωνιστική πορεία, επιτυχίες αλλά προ πάντων απασχολεί νέους της κοινότητας με τη συμβολή του στα κοινά να είναι αδιάκοπη και πολύπλευρη.
Το 2017 ο Όλυμπος Ξυλοφάγου, συμπληρώνει 65 χρόνια ζωής, 65 χρόνια προσφοράς, δράσης και υπερηφάνιας.